Blogul lui Miron: Fenomenul "ULTRAS"

Fenomenul "ULTRAS"


Salut prieteni,ultimul timp am primit ceva mai des întrebări de gen care este diferența între ultras și suporter , dacă există ultras în Moldova și ce prezintă , bine vreau să scriu și eu cîte ceva despre asta , mai întîi am să explic ce știu eu și cei asta ultras apoi trec la ceea ce cuprinde Moldova la acest capitol.

   Se crede că mișcarea ultras a luat naștere începând cu anii '60 în Italia și a cuprins treptat Europa de Vest, sud-estul și nordul, cu privire la structura,  scop și activitățile ultras  astăzi este semnificativ diferit în funcție de regiune, dar sunt unite prin sloganul «Ultras nu fani!» , ceea ce înseamnă literalmente "Ultras - nu fanii obișnuiți." De fapt, chiar numele ultrașii, ca Diablos, Fanatiks, Tifosi, suprasil, este în primul rînd dorința să stea afară din mulțime și de a atrage atenția.


   Într-adevăr, ultrașii - sunt oamenii cu ideologii diferite sau extremiste,pentru care fotbalul și tot ce are  legătură cu el, nu este doar de divertisment, ci un mod de viață. În ciuda faptului după una din statistici care spune că în medie cantitatea  lor în stadion nu este mai mare de 1-5% din totalul spectatorilor,majoritatea din ei se privesc ca inima și sufletul fotbalului și au dreptate , pentru că în lipsa lor practic în stadion domină liniștea și este foarte posomorît, show'l le aparține lor ,ba chiar unii fotbaliști recunosc că fără suținerea lor e mai greu să joci și au o influență mare asupra fotbalului.
Această mișcare, care este înțeleasă ca o cultură, bazată pe atașament, demonstrații de protest și provocări, adesea menționată ca un fel de "familie surogat" , în principal constînd din "Frați"- adică frăție , al căror scop principal este de a susține vizual,acustic,creativ echipa pe tot parcursul jocului indiferent de ce se întîmplă pe terent.În mare parte fiecare mișcare ultras are regulile sale ,dar și la nivel internațional există cîteva puncte care trebuie respectate,bine că nu le enumer acum să nu dau greș.
Mulți critici se uită la asta negativ numind aceste miscări sau grupuri ultras , ca secte religioase sau  adepți ai fotbalului care pot fi comparate cu diferite feluri de ritualuri .

   În fine , din aceste grupuri fac parte diferiți oameni din diferite sfere sociale,oameni cu profesii diferite,în mare parte tineret ,cu toate acestea în grupurile de ultrași din diferite țări se află și mini găști de așa numiții "Huligani" și da de ei trebuie să ai frică,astfel o parte semnificativă a mișcării tind sa fie agresiv, atât în timpul jocului și în afara stadionului și percep poliția ca pe dușmani de fapt și ultrașii spun asta , îi poți evidenția prin tatuaje (A.C.A.B) - «All Cops Are Bastards» în Romania - Jandarmeria , la noi Moldova - Poliția , de fapt ultima vreme  între huligani și Ultrași nu prea se face diferență.
  Dacă să luăm diferite regiune fiecare grupare promovează o ideea aparte, în Europa mișcările au o gîndire aparte, unii au manifestări rasiste alții invers , ce ține de părțile noastre tările ca (Romania,Moldova,Ukraina,Rusia...) etc. au o manifestație politică ,care sunt pro vest alții pro est , dacă să luam țara vecină Romania, sunt grupări care promovează unionismul asta sunt  "Uniți Sub Tricolor"  sau din Moldova "Oastea fiară" . Ukraina e ceva aparte acolo ultrașii pana adeniauri erau împărțiți în două tabere , acum după problemele lor careu au apărut acum ceva vreme, ultrașii au dat dovadă de solidaritate și frăție sau unit sub același marș și au scandat "Ukraina țară întegră".

  Moldova , este o lume a parte la capitolul ultrași și fotbal , pentru că aici nu sunt multe grupări ultras ,unele care se evidențiază sunt "Vulturii Roșii" , "Oastea Fiară" , "Ultras-Boys" "Ultras Sheriff" , "Noua legiune" ,"Ultras-Nisporeni" , dar sunt progresări , sunt încă mulți sămîntari la noi , dar sufletul de ultras nu se stinge nici o dată.

Ultras Basarabia Speranţa Nisporeni
FC Olimpia BălţiFC Tiraspol

FC Sheriff TiraspolMilsami OrheiFC Tighina

FC Dacia Chişinău


FC Saxan Ceadâr Lungaoastea Fiară0 coment.:

Trimiteți un comentariu